Mats Medeltid Mats Medeltid Mats Medeltid Mats Medeltid

 

Skåne

Stockholmsområdet

Gotland

Övrigt i Sverige

Utomlands

 

 

 

 

                                                         

    Josef Franks villor

   

                                               

Här gör vi ett avstick från medeltiden till 1900-talet. Husen ritades av svensk-österrikiske hus- och möbelarkitekten Josef Frank. Denne arbetade i 30 år för Svenskt Tenn där han b.l.a. skapade möbler, glas och lampor. Franks stil utmärks av mänsklighet, bekvämlighet, trivsel, elegans och färger. Detta gick emot alla modernistiska tankar då Frank istället prioriterade harmoni och trivsel i hemmet där skillnaderna kunde vara stora mellan form och material. Frank myntade uttrycket "accidentism" betecknande en nyare och ledigare arkitektur istället för den strama funktionalismen.

                                               

Josef Frank bodde i ett sommarhus på Storgatan i Falsterbo. Under åren 1927-36 ritar han de fem berömda villorna där. Dessa är Villa Claesson, Carlsten, Seth, Låftman och Wehtje. När husen uppfördes fanns ingen skog som skymde utsikten till havet och husen liknades vid fem strandade skepp. Frank ritade villorna under sin mest arbetsfyllda period och Falsterbo är den enda orten i Sverige där hans hus uppförts.

                                              Villa Låftman

    

Huset ligger på Fyrvägen och uppfördes 1934. Då huset inte är stort har Frank använt planmåtten så mycket som möjligt till att få maximal omväxling.

    

 

    

                                           

                                            Villa Carlsten

  

 

  

 

    

Huset från 1927 ligger på Fyrvägen 26 och är ett rosa hus i trä. Ovanpå burspråken finns två terrasser som var tänkta att ge utsikt över både Öresund och Östersjön. Vardagsrummet förstorades av vad Frank kallade fickor som skapar ett rum i rummet och huset är en blandning av modernistiskt och traditionellt.

    

 

    

 

    

 

                                            Villa Claesson

  

 

    

Detta var den första villan ritad av Frank i Falsterbo. Huset ligger på Bernt Lütkes väg 10 och uppfördes 1927 till Franks svåger och svägerska Axel och Signhild Claesson. Huset är byggt som en strandad båt med reling på terrassen och styrhytt högst upp.

 

    

 

    

 

    

 

                                                Villa Vehtje

    

Huset är beläget på Rostockervägen 4 och uppfördes 1936. Villans plan är avsevärt oregelbunden vilket hör ihop med områdets förutsättningar. I avsikt att dramatisera och förstärka rörelsen genom huset ritade Frank varierande höjder på taket och olika riktningar för rörelse. Frank ritade även den lilla lekstugan på tomten.

    

 

    

 

    

 

    

 

      Textildesign

    

     Greenbirds

 

                                   

                                    Hawaiivit

 

                                   

                                    Vegetabletree

                                                  Bilder från http://www.svenskttenn.se/

 

Källa: Broschyren Josef Frank- Accidentism visas i Godsmagasinet, Falsterbo 2-30 september 2005.

         

                                                                      Startsida